Erbjudanden på bredband

Mobilt bredband, ADSL och fiber

Att det finns många olika typer av bredband kanske du flesta har koll på. Vad du däremot kanske inte har koll på är vilka de olika typerna är och vad de använder sig av för teknik. Vi ska gå igenom några vanliga tekniker och förklara dessa lite kort.

Mobilt bredband via 3G

Att surfa via mobilt bredband fungerar utmärkt. Oavsett om du använder dig av en mobiltelefon eller en bärbar dator så passar detta båda. När du surfar mobilt används de mobila 3G-näten. I dagsläget finns hstigheter upp till ca 20 mbit/s.

ADSL

ADSL eller Asymmetric Digital Subscriber Line, som det står för, använder befintliga telefonlinjer som består av koppartråd. Denna har en stor fördel och det är att ingen kabeldragning behövs för att börja använda tjänsten. Det behövs dock ett speciellt modem som du ansluter i ditt vanliga telejack. I detta modem ansluter du sedan datorn. Kontrollera först med olika bredbandsleverantöer så att de kan leverera ADSL till just din adress. Detta gör du genom att gå in på någon av leverantörenas hemsidor och använder sökfunktionerna som dessa har. Svaret får du direkt och du kan då fortsätta med din beställning. Priserna för ADSL varierar kraftigt precis som hastigheten så tänk först igenom vad du vill ha innan du beställer något.

Fiber

Den typ som installeras i de flesta nya flerfamiljshus är i dagsläget optisk fiber. Information överförs här med ljus i genomskinliga glastrådar. Fördelen med fiber är att det går snabbt, riktigt snabbt, samt att informationen är redundant, d.v.s att det är samma hastighet både för nedladdning och uppladdning.

» Lista över bredbandsleverantörer

Relaterade artiklar
» Handla på nätet, hur går det till?
» Konsumentköplagen på ett kortfattat sätt
» Butiker på Internet och på gatan
» Säkerhet och kryptering på nätet
» Öppet köp och ångerrätt

Kommentarer om butiker | Ordlista | Jämför priser | Butiker A till Ö | Översikt 2 3 | Sekretesspolicy