Erbjudanden

Grön och fin gräsmatta med några enkla tips

En riktigt grön och fin gräsmatta står högt på många rahus- och villaägares önskelistor. För att få detta krävs det lite arbete, men inte så mycket som många tror. Följ dessa små tips så ska du se att det gör underverk.

Gödsla gräsmattan

För att ge gräsmattan den näring den behöver är det nödvändigt att gödsla. 3-5 gånger per år kan vara lagom fördelat på vår, sommar och höst. På våren i slutet på mars till och med maj är det dags för första gödslingen. Under sommarmånaderna juni till augusti är det lämpligt att gödsla ännu en eller två gånger för att av sluta med en vända på hösten innan vintervilan.

Mossa och ogräs

Har du mossa i din gräsmatta är slutet på mars till april perfekt för att bekämpa mossan. Använd ett gödsel som är framtaget för att ta bort mossa.

Är det ogräs du vill bli av med kan du vänta en månad till med att bekämpa detta. April till maj passar bra och precis som för mossan använder du ett gödsel men som istället är anpassat för att ta bort ogräs.

Klipp gräset

Håll efter din gräsmatta genom att klippa den regelbundet, var fjärde till femte dag kan vara lämpligt. 2,5-4 cm är en lagom längd på grässtråna. Detta gör att ogräs har svårare att få fäste och sprida sig.

Vattna

Vattna behöver du inte göra vid normalt väder. Skulle det under sommaren bli varmt och torrt under en längre period är det dock ett måste för att håla gräsmattan grön. Se till att vattna rikligt så det blir rotblöta. Bästa tiden att vattna är på kvällen då solen inte är så stark och det är lite fuktigare i luften.

Vertikalskär och räfsa

Har du möjlighet så är det att rekommendera att du vertikalskär gräsmattan på våren. Detta gör att gräsrötterna delar sig vilket medför en tätare gräsmatta. En vertikalskärare kan du hyra om du inte har någon hemma.

Det är även bra om du räfsar gräsmatan då och då. Räfsar du gräsmattan så lyfter du grässtråna och släpper in mer ljus vilket gör att den växer bättre.

Förbättra om det behövs

Efter vintervilan kan små skador ha uppträtt. Se då till att fylla på med jord och så i nya gräsfrön. Är gräsmattan lite gles på vissa ställen kan du med fördel stödså.

Andra artiklar om hus, hem och trädgård
» Trädgård
» Sälja villa eller lägenhet
» Välj rätt swimmingpool
» Allt för din bostad
» Köpa villa eller lägenhet

Kommentarer om butiker | Ordlista | Jämför priser | Butiker A till Ö | Översikt 2 3 | Sekretesspolicy