Erbjudanden på kläder

Butiker för kläder och skor

Fläckborttagning och tvättråd

Har du fått en fläck på dina kläder som du undrar hur du ska få bort? Vi har sammanställt en lista med tvättråd som gör fläckborttagning till en enkel match. Saknar du något tips är vi tacksamma om du kontaktar oss så lägger vi upp det på en gång. Titta även på tvättmärkningen på ditt plagg så de tål de medel du planerar att använda.

Blod

Spola ditt plagg snarast möjligt under kallt vatten. Du kan även blöta plagget i kallt vatten blandat med lite salt. För 1 dl vatten behövs ungefär 1 msk salt.

Bläck

Blöt bläckfläcken med antingen citronsyralösning eller T-röd och försök ta bort så mycket du kan. Maskintvätta därefter plagget.

Choklad

Gnugga in mjölk eller såpalösning på fläcken. Avsluta med att tvätta i maskin.

Fett

Värm mjölk och doppa den del av plagget med fläcken i den varma mjölken. Tvätta därefter plagget som vanligt i tvättmaskin.

Gräs

Blöt gräsfläcken med T-röd. Använd därefter en blandning av amoniak, tvål/diskmedel och vatten och gnugga in. Tvätta sedan i maskin.

Kaffe

Använd tvållösning alternativt diskmedel och vatten och blöt kaffefläcken. Tvätta som avslutning i maskin.

Ketchup

Använd fläckborttagningsmedel och tvätta normalt.

Läppstift och mascara

Gnid på lite diskmedel eller flytande tvättmedel direkt på fläcken och vänta någon minut. Tvätta sedan i tvättmaskin som vanligt.

Kåda

Ta bort fläcken med T-röd eller annan ren sprit.

Olja

Försök först att lösa upp så mycket av olja du kan med till exempel lacknafta. Skölj därefter av lacknaftan med vatten och tvål/diskmedel. Tvätta sedan plagget i maskin som vanligt. Var försiktig när du använder lacknafta så du inte bleker klädesplagget.

Rost

Blöt rostfläcken med en citronsyralösning.

Skor

Om du snabbt vill fräscha upp dina skor går det utmärkt att använda diskmedel som till exempel YES. Är det kraftig smutsiga skor det handlar om rekommenderas att köra skorna som vanligt i tvättmaskinen.

Stearin

Ta bort så mycket stearin du kan från plagget genom att skrapa med en sked eller liknande. Tag därefter ett bakplåtspapper eller hushållspapper och lägg på och under stearinfläcken. Använd sedan ett strykjärn för att smälta stearinet som då fastnar på papperet.

Svett

Blöt fläcken och gnid in en blandning av diskmedel och vatten eller tvål och vatten.

Te

Blek fläcken med kemiskt ren bensin, citronsyra blandat med 9/10 vatten eller ättika.

Tuggummi

Börja med att prova att använda fläckborttagningsmedel. Fungerar inte detta kan man prova att frysa fläcken med is och sedan försiktigt skrapa bort tuggummit. Tvätta sedan som vanligt.

Vin

Skölj plagget så fort som möjligt under kallt vatten. Blötlägg därefter plagget i några minuter och tvätta sedan i maskin.

Andra intressanta artiklar
» Tvättsymboler och tvättmärkning av kläder
» Handla på nätet, hur går det till?
» Måttabeller för skor och kläder

Kommentarer om butiker | Ordlista | Jämför priser | Butiker A till Ö | Översikt 2 3 | Sekretesspolicy